Zsenmin Zsipao: Szíria Pandora szelencéje

(MTI) Irak után Pandora újabb szelencéje nyílhat meg Szíriában - figyelmeztet a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao), a kínai központi pártlap keddi kommentárjában. A szerző utal Jacques Chirac egykori francia elnök kilenc évvel ezelőtti, az iraki háború kitörésekor elhangzott szavaira arról, hogy a közel-keleti ország elleni invázióval Pandora szelencéjét nyitják meg. 

Az írás párhuzamot von az akkor már látható veszélyek és a mostani szíriai konfliktusban rejlő kockázatok között. Az Egyesült Államok határozott célja, hogy geopolitikai érdekeivel összhangban leváltsa a jelenlegi szíriai rezsimet, véget vessen a szíriai-iráni szövetségnek és fenntartsa vezető szerepét a Közel-Keleten - áll az írásban. A szuverén államokban hatalmat gyakorlók külső erővel történő leváltása az Egyesült Államok következetes gyakorlatává vált a hidegháború óta - állítja a pártlap és úgy véli, a szíriaiakra kegyetlen időszak vár, a következmények pedig gyászosak lesznek az országra, de még a világbékére nézve is. A cikk hosszan tartó harcokat jósol. 

A kommentár szerint Szíria akkor is darabokra hullana, ha Basár el-Aszad elnök önként lemondana, mert a vezető nélküli, megosztott ellenzék mintegy 100 frakciója tovább küzdene érdekei érvényesítéséért. Szíriára etnikai tisztogatás várna, menekülők áradata indulna el, s a humanitárius katasztrófából, a káoszból az al-Kaida fog hasznot húzni - hangoztatja a Zsenmin Zsipao. 

A lap szerint Szíria példája felszínre hozza majd a többi környező országban lappangó vallási ellentéteket, s az Egyesült Államok ingoványban találná magát. Szíria nem Egyiptom és nem is Líbia - hangsúlyozza a szerző, aki szerint Washington nehéz választás előtt áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése