keserue zsolt: nemzeti tankönyv, 2. fázis

2012. június 11-14. 16-20h
Labor, 1053, Budapest, Képíró utca 6.

A nemzeti tankönyv szerkesztősége négy napos nyitott műhelyt hoz létre a Labor Galériában.

A workshop ideje alatt Magyarország történelméről szóló, kizárólag külföldi középiskolai történelem tankönyvek szövegeiből, képeiből, ábráiból szerkesztett új „Nemzeti Tankönyv” készül kollázs technikával, egyetlen példányban. A négy napos nyitott szerkesztőségi munka keretében a készülő mű munkafolyamatába, eddigi eredményeibe lehet betekintést nyerni, továbbá tevékenyen részt venni a szerkesztési, fordítási, archiválási munkafolyamatokban, vagy akár a Magyarországról szóló sztereotípia gyűjtemény fejlesztésében.

A folyamatban levő Nemzeti Tankönyv című projekt egy montázs „kiadvány", melynek célja összegyűjteni a szomszédos és európai, továbbá a távolabbi országok közoktatásában használt történelem tankönyvekben található adatokat Magyarországról, annak kialakulásáról, történetéről. A számunkra vélhetőleg meglepő és egymásnak is ellentmondó, ám a nemzeti tankönyvbizottságok által lektorált és hitelesített történetek egy kiadványba gyűjtve egyszerre beszélnek a történelmi emlékezetről, sztereotípiákról és az objektivitás viszonylagosságáról.

A projekt első bemutatója 2011 márciusában a Gallery by Night rendezvénysorozat keretében a Stúdió Galériában volt, ahol hat, főként a környező országok tankönyveiből készült gyűjtés eredménye került nyilvánosságra.

A Laborban most megrendezésre kerülő workshop szervezői szeretettel várják az érdeklődőket 2012. június 11. és 14. között naponta 16 és 20 óra között a nyitott szerkesztőségi órákra, illetve a június 14-én, csütörtökön este 7 órától megrendezésre kerülő záróbeszélgetésre.

Nemzeti Tankönyv Bizottság
felelős szerkesztő: Keserue Zsolt
koordinátor: Csizek Petra
asszisztens: Kenéz Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése