Az Írott-kő

Az Írott-kő (Geschriebenstein) a Kőszegi-hegység, egyben a Dunántúl, valamint Burgenland legmagasabb pontja, 882 (más források szerint 883 vagy 884) méteres tengerszint feletti magasságával. Kőszeg és Rohonc (Rechnitz) között található. 

A 14. században Fenyőhegynek nevezték, a 17. században a csúcs a Szálkő nevet kapta. Az Írott-kő név a feliratozott határkőről eredeztethető. A kőszegiek már 1891-ben emeltek itt egy kilátót, a fából készült Árpád-torony 1909-ig állt. A mai, kőből készült kilátót 1913-ban építették a rohonciak, Ladislaus Gulner adóhivatalnok kezdeményezésére, a tervezést és kivitelezést Varga József építőmesternek köszönhetjük.


A kilátó a magyar oldalon áll, a bejárat Ausztriában van. Anno a vasfüggöny kikerülte és az osztrák oldalon hagyta a tornyot, látogatni is csak onnan lehetett. 2009-ben a megrongálódott épületet lezárták, a felújítást követően 2010. július 21-étől vált ismét látogathatóvá. Az alsó szinten egy Trianon-kiállítást rendeztek be. 

Itt található az Országos Kéktúra nyugati végpontja, egyben ez az Írottkő Natúrpark középpontja, és része az Alpannonia túraútvonalnak, amely a Semmeringről vezet a kőszegi szőlőkig. A toronyból látható az Őrvidék (Burgenland), körülötte Alsó-Ausztria (Niederösterreich) és Nyugat-Magyarország. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

Az Írott-kőhöz az osztrák oldalon futó műúttól (ebből az irányból kényelmesebb a megközelítés...) kőtanösvény vezet. Ennek elején, az emlékműnél áll egy 2,5 méter magas „kosár”, amelyben 16 különféle kőzetfajta található, azok, amelyek az Írottkő környékén előfordulnak, például szerpentin Vörösvágásról (Redlschlag), antimonit Szalónakról (Schlaining), bazalt Lánzsérről (Landsee), konglomerátum Cákról és pala Rohoncról. A kilátó felé vezető úton külön nagyméretű mintákat tekinthetünk meg. A tanösvényt a határon az Írott-kő zárja, amely a birtokosok (az Esterházyak és a Batthyányak) közötti határkőként szolgált.

Írottkő Natúrparkért Egyesület: http://www.naturpark.hu/
Naturpark Geschriebenstein: http://www.naturpark-geschriebenstein.at/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése