Zsigó Jenő kapja idén Günter Grass alapítványának díját

Zsigó Jenő emberi jogi aktivista, a Magyarországi Roma Parlament civil szervezet és a Cigány Ház - Romano Kher kulturális központ alapítója kapja Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író, festő és grafikus roma kultúrát támogató alapítványának díját. 

Günter Grass titkárságának csütörtöki közleménye szerint az Alapítvány a roma nép javára Zsigó Jenő munkásságát ismeri el a 15 ezer euróval járó Otto Pankok-díjjal. Kiemelték, hogy Zsigó Jenő a nyolcvanas évek óta "a magyarországi romák politikai és kulturális ügyeinek független és elkötelezett szószólója". 

 Zsigó Jenő vezetésével a Cigány Ház - Romano Kher Európa legnagyobb roma kortárs művészeti gyűjteményét állította össze - tették hozzá. A díjazott a Magyarországi Roma Parlament megalapításával egy olyan független szervezetet hozott létre, amely a budapesti és az egész magyarországi roma közösség kulturális központjává fejlődött, és számos roma értelmiséginek és csoportnak biztosított helyiségeket és infrastruktúrát - áll a közleményben, amely szerint a civil szervezet fennmaradása 2010 óta veszélyben van, részben politikai, részben pénzügyi okok miatt. 

Az elismerést Günter Grass adja át Zsigó Jenőnek június 22-én a lübecki városházán. A díjazottat méltatja Moritz Pankok, a berlini Kai Diekhas roma művészeti galéria vezetője, a díj névadójának unokaöccse. 

Az Alapítvány a roma nép javára 5 ezer eurós támogatói díját Junghaus Tímea roma származású magyar művészettörténész és a közreműködésével alapított budapesti Gallery8 kortárs roma művészeti galéria kapja. 

Zsigó Jenő roma származású szociológus, népművelő, szerkesztő és emberi jogi aktivista, 1952-ben született. 

Otto Pankok 20. századi német festő, grafikus és szobrász, a német expresszionizmus neves alakja. A düsseldorfi művészeti akadémián Günter Grass mestere volt, aki 1997-ben alapította meg a róla elnevezett díjat. (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése