Örményország nem kér belőlünk

Moszkva/Jereván/Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI/Armenpress) - Örményország péntektől megszakította diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal - közölte Szerzs Szargszján örmény elnök Jerevánban. 

"Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal" - jelentette be az örmény elnök a kaukázusi országban akkreditált ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt - jelentette az Interfax hírügynökség, míg más hírügynökségek a kapcsolatok felfüggesztéséről írtak. 

Az orosz hírügynökség tudósításában utalt arra, hogy pénteken Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult Ramil Sahib Safarov, aki mindeddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért. "Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szerzs Szargszján az Interfax szerint. 

Az örmény elnök összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát is. A jereváni elnöki hivatal honlapján közzétett sajtóközlemény szerint Szargszján a tanácskozáson egyebek között arról beszélt, hogy "a magyar hatóságok nagy hibát követtek el. Valójában üzletet kötöttek az azeri hatóságokkal." 

Szargszján azeri forrásokra hivatkozva arról beszélt, hogy "titkos tárgyalások folytak csaknem egy éve, s az ügyet végül a magyar miniszterelnök hivatalos bakui látogatásakor oldották meg." 

A Novosztyi Armenyii örmény hírügynökség beszámolója szerint az örmény államfő árulással vádolta meg Magyarországot. Szerzs Szargszján az ENSZ-tagállamok nagykövetei arról beszélt, hogy Gurgen Markarjánt örmény volta miatt gyilkolta meg 2004-ben Budapesten azeri katonatársa. 

"Akkor mind az Európai Unió, mint a NATO arra szólított fel bennünket, hogy ne politizáljuk át ezt az ügyet, és bízzunk ennek a fontos blokknak az igazságszolgáltatásában" - mondta az örmény államfő. Az Armenpress hírügynökség a Reutersre hivatkozva azt is írta internetes oldalán, hogy Magyarország az év eleje óta folytat tárgyalásokat Bakuval, akárcsak Ankarával azért, hogy pénzügyi támogatást kapjon, és megoldja a pénzügyi válság következményeit. 

Az Armenpress értesülései szerint Novruz Mammedov, az azeri államfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója korábban elismerte, hogy Ilham Aliyev azeri elnök felügyelete alatt közel egy éve titkos tárgyalás és levelezés folyt többek között a magyar igazságügyi szervekkel Safarov kiadatásáról. 

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az ottani büntető törvénykönyv szerint is életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. 

Mindeközben paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar tiszteletbeli konzulátus zászlaját Jerevánban Örményország Köztársasági Pártjának (HHK) hívei tiltakozásul azért, mert Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot. Az esetről az Armenpress hírügynökség számolt be internetes oldalán. A megmozdulás résztvevői elégették Safarov fényképét is. Később rendőrök érkeztek a helyszínre. Karen Avagjan, a Köztársasági Ifjúsági Szervezet elnöke a hírügynökségnek azt mondta, azért jöttek, hogy kinyilvánítsák tiltakozásukat és felháborodásukat. A megmozdulás nem volt előre tervezett, ez volt az első válasz a történtekre. "Ez úton szeretnénk ráirányítani a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az elfogadhatatlan esetre" - tette hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése