2016. augusztus 18., csütörtök

Herczeg pincészet – hogy legyen hol búcsút venni a nyártól


Az augusztusi jégverés újfent végigpusztította a sógorok dél-burgenlandi szőlőhegyeit, így most már nemcsak uhudlerből, de kékfrankosból és olaszrizlingből is jóval kevesebbet tudnak majd szüretelni a határ túloldalán. 

Így, aki szereti a környékbeli osztrák lejtők borait, jól teszi, ha idén bespájzol belőle. Herczegék 2016. augusztus 19-28-ig várják a vendégeket szőlőhegyi borozójukban (Buschenschank), ahol remélhetőleg napsütéses délutánokon lehet majd búcsúztatni ezt a borászoknak oly sok bosszűságot okozó nyarat. Herczegéknél természetesen nemcsak uhudlert, de kiváló olaszrizlinget is ihatunk a nyári kánikulában. 


Aki pedig valami újat szeretne kipróbálni, az tegyen próbát a 2015-ös Weißburgunderrel (fehér burgundi, vagy pinot blanc), amit idén először kínál a fiatal borász család. A remélhetőleg hosszan tartó indián nyár esti beszélgetéseihez Ronald Herczeg a ház vörösborait ajánlja.

A 2014-es Zweigelt Alte Rebe (Öreg Tőkék Bora), vagy a kékfrankos DAC stabilan hozza a pincészettől megszokott magas minőséget. A testes, nemes borok kedvelőit igazi különlegességgel csábítja a család.

A 2012-es Prälat Cuvee (70% kékfrankos, 20% zweigelt, 10% merlot) 18 hónapot töltött friss tölgyfahordókban. Fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé és marcipán ízei keverednek e borban. A hosszú lecsengésű, testes bor magas extrakttartalma, szép savgerince hosszú tárolhatóságot ígér – de csak ha megfelelő módon tudjuk tárolni. (Alkalmas, állandó hőmérsékletű pince vagy borhűtő.) Ha nem, akkor inkább igyuk meg röviddel a vásárlást követően. 

A család generációk óta borászkodik a Gaas (Pinkakertes) melletti szőlőhegyen, ahol a borászatról szóló első írásos emlékek a 15. századból származnak. A minőségi borászati munkát a jelenlegi borosgazda, Ronald Herczeg édesapja alapozta meg. Ronald egészen fiatalon beleszeretett a szőlőbe, kiskamaszként készítette első borát. Kezdettől fogva minőségi borok születnek a keze alatt az 5 hektárra növelt birtokon, és a hagyományok ápolása mellett nem idegen tőle a modern borászat, az izgalmas útkeresés sem. 

Feleségével, Melanieval pár éve határozták el, hogy intézményesítik a vendéglátás iránti szenvedélyüket – ekkor alapították a kis hegyi borozót, vagy ahogy a határ túlsó oldalán mondják, Buschenschankot. Ahova, bizony izgalmas ötleteik mellé szívüket-lelküket is belecsempészték, hogy a vendég a lehető legjobban érezze magát. 

Örömmel és szeretettel várnak minden kedves vendéget egy kiadós házi finomságokból álló kóstolóra, akár egy (két, három...) pohár kiváló minőségű borra. A jobbnál jobb disznóságok mellett a nyári időszakban üde, friss saláták is várják a vendégeket. Ronaldék bíznak benne, hogy leendő vendégeikből is törzsvendégek lesznek, akik nemcsak szeretik a bort, de értenek is ehhez a nemes italhoz. 

A buschenschankban természetesen lehetőség van termelői áron is megvásárolni a hegy levét. A buschenschankok jellemzően időszakosan, Dél-Burgenlandban általában évente 3-5 alkalommal vannak nyitva. 

Herczegék idén még a következő időszakokban várják vendégeiket: 
2016. augusztus 19 – 28.; 
október 7 – 9.; 14 – 16.; 26 – 30.; 
november 10 – 13.; 17 – 20. 

További információ: +36 20 456 6978 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése